Går vi glipp av noe hvis vi ikke trener mentale ferdigheter i læringssituasjonen?
I læring handler det ikke bare om å tilegne seg faglig kunnskap – det handler om å bygge mentale ferdigheter som gir oss evnen til å møte utfordringer, håndtere stress og utvikle oss over tid. Det handler om å utvikle selvstendighet. Når vi lærer, er det ikke bare det vi kan faglig som betyr noe, men også hvordan vi lærer å forholde oss til prosessen, hvordan vi møter motgang og medgang, og hvordan vi bygger vår egen selvtillit og mestringsevne. Gode læringssituasjoner skaper kvalitet i prestasjonene, og gjennom refleksjon får vi muligheten til å styrke både våre ferdigheter og vår tro på egen evne.
Refleksjon – nøkkelen til dypere læring
Evnen til å håndtere motgang - og medgang
Selvregulering – kontrollen over våre egne reaksjoner
Fokus og tilstedeværelse - essensielt for læring
Langsiktig motivasjon – hold ut når det blir tøft
Hvordan kan mental trening integreres i læringssituasjoner?
Helhetlig utvikling gjennom mental trening
Men hva skjer når vi ikke inkluderer mental trening i læringsprosessen? Går vi glipp av noe? Svaret er ja. Vi går glipp av selvstendige utøvere, elever, medarbeidere og team. Hvis vi ser bort fra de mentale aspektene ved læring, kan vi gå glipp av viktige muligheter for å utvikle ferdigheter som ikke bare handler om det faglige innholdet, men om hvordan vi bruker vår egen kapasitet til å lære og vokse.
Refleksjon – nøkkelen til dypere læring
Refleksjon er en avgjørende del av mental trening. Når vi reflekterer over hva vi har lært og hvordan vi har håndtert utfordringene, styrker vi både vår selvtillit og vår forståelse av prosessen. I et læringsforløp uten refleksjon risikerer vi å lære på en overfladisk måte. Men når vi stopper opp, ser på hva som fungerte, og hva som kan forbedres, bygger vi ikke bare kunnskap, men også den mentale styrken som gjør oss i stand til å håndtere mer komplekse situasjoner som både medgang og motgang.
Evnen til å håndtere motgang - og medgang
Uten mental trening kan vi bli handlingslammet når vi møter både motgang og medgang. Feil og nederlag kan lett føles som en hindring, men de er i realiteten en mulighet til å lære og vokse. Å ha verktøyene for å håndtere feil og bruke dem som en læringsmulighet er avgjørende for vekst. Dette er en krevende oppgave å få til og mestre, men trening på dette er en viktig nøkkel.
Selvregulering – kontrollen over våre egne reaksjoner
Mental trening hjelper oss også med å utvikle selvregulering. Det handler om å lære bevissthet rundt våre egne tankemønstre og følelser, og hvordan vi kan styre dem for å opprettholde fokus. Uten bevissthet om hvordan tankene våre kan påvirke læringen, risikerer vi å bli distrahert, miste motivasjonen eller la følelser som frustrasjon eller usikkerhet styre oss. Det er her selvregulering kommer inn – evnen til å holde oss på sporet, uavhengig av hva som skjer rundt oss.
Fokus og tilstedeværelse – essensielt for læring
Mentalt fokus er en annen viktig ferdighet. Når vi er mentalt tilstede, er vi i stand til å fokusere på oppgaven vi er i og på målet foran oss, som igjen forbedrer både konsentrasjon og resultat. Når vi mangler fokus (vi mangler ikke fokus, men vi fokuserer på feil oppgave) er læringen ineffektiv. Tilstedeværelse i øyeblikket gjør oss mer åpne for å hente inn ny informasjon og man utvikler ferdighetene man trenger på en lettere måte.
Langsiktig motivasjon – hold ut når det blir tøft
Mental trening er også en nøkkel til å opprettholde langsiktig motivasjon. I perioder hvor læring blir utfordrende eller føles som om ikke skjer, kan ulike mentale strategier og verktøy bidra til å holde motivasjonen oppe. Uten disse verktøyene kan vi miste interessen eller bli overveldet av vanskeligheter. Når vi vet hvordan vi kan justere vårt eget tankesett, nullstille, kan vi holde ut, lære av utfordringene og fortsette fremover.
- TO THE POINT -
Hvordan kan mental trening integreres i læringssituasjoner?
Mental trening er ikke noe som skjer på siden av og i tillegg til læringen, det bør være en del av den. Her er noen måter å integrere mental trening i læringssituasjoner:
- Refleksjon over prosessen
Lær deltakerne å evaluere hva de gjorde bra, og hvor de kan forbedre seg. Refleksjon hjelper med å styrke både læring og selvtillit. - Bygg robusthet
Inkluder øvelser for stressmestring som stoppunkter med visualisering over situasjonen som dukker opp. Disse verktøyene gir deltakerne trygghet i utfordrende situasjoner og hjelper dem å møte press på en konstruktiv måte. - Jobb med målsetting
Hjelp deltakerne med å sette konkrete og oppnåelige mål. Mål som er riktige og viktig for den enkelte. Det er viktig at historikk får være med og sette standarden. Når vi har et klart baktepper og et klart mål, kan vi lettere holde fokus og motivasjon, spesielt når vi møter utfordringer. - Skap et trygt læringsmiljø
Relasjonsbygging og trygghet er essensielt for at deltakerne skal tørre å utfordre seg selv og bygge sin egen utvikling. Når de føler seg trygge, er de mer åpne for å teste sine egne grenser, dele egen erfaring og vokse gjennom læringsprosessen.
Helhetlig utvikling gjennom mental trening
Når vi inkluderer mental trening i læringssituasjoner, skaper vi en helhetlig tilnærming til utvikling. Læring handler ikke bare om å forstå "hva" vi skal gjøre, men også om å utvikle ferdighetene for å gjøre det "bedre" – selv når ting blir vanskelig. Ved å bygge mentale ferdigheter i læringssituasjoner, forbereder vi deltakerne på å håndtere livet og karrieren deres på en mer effektiv og motstandsdyktig måte. Vi utdanner de i selvstendighet.
Så, ja – vi går glipp av mye hvis vi ikke trener mentale ferdigheter og selvstendighet i læringssituasjoner. Vi går glipp av muligheten til å bygge de verktøyene som trengs for å håndtere både motgang og suksess på en konstruktiv måte. Når vi fokuserer på både faglig og mental utvikling, skaper vi en helhetlig vekst som gir oss muligheten til å ikke bare lære, men å mestre utfordringene vi møter i livet.
Vi kan ikke si etterpå "Hva var det jeg sa?" , "Dette går dårlig"... hvis vi ikke som trener eller leder har inkludert selvstendighet som en mental ferdighet i læringsprosessen.
Synes du det er vanskelig? - start med enkle tilbakemeldinger. Og det beste utgangspunktet: Hva liker du selv å høre? Hvordan blir du glad? Dette er kanskje den enkleste men viktigste mentale treningen vi gjør.
Mental trening og mentale verktøy bruker vi alle hver eneste dag i alle situasjoner vi står i. Vi kan ikke velge det vekk, for de er der hele tiden.
Vi ønsker alle å bli sett for den vi er. Å få en ærlig, velfundert og personlig tilpasset tilbakemelding er nemlig å bli sett for den du er. Det er å bli tatt på alvor. Akkurat dette er like viktig for alle mennesker. Man tåler mange måter å bli sett på, så lenge det finnes en ærlig relasjon med gode hensikter i bunn.
Hilde