Hvordan hjelpe medarbeidere med muskel- og skjelettplager tilbake til arbeidslivet

Et faglig blikk på mulige tiltak som arbeidsgivere kan tilby medarbeidere.
- for å støtte de med muskel- og skjelettplager, forebygge sykefravær eller legge til rette for å gjenoppta arbeidet.
Muskel- og skjelettplager er blant de vanlige årsakene til sykefravær og langvarig nedsatt arbeidskapasitet. Forskning viser at regelmessig trening kan ha en betydelig positiv effekt både på forebygging og rehabilitering av slike plager. For personer som er på vei tilbake til arbeidslivet etter en periode med muskel- og skjelettplager, kan trening spille en viktig rolle i å øke arbeidskapasiteten og redusere risikoen for nye helseproblemer.
Trening handler ikke bare om å styrke kroppen, men også om å styrke selvtilliten, motivasjonen og evnen til å håndtere utfordringer.
I denne artikkelen ser vi på hvordan arbeidsgivere kan tilby tiltak for å støtte medarbeidere i å komme tilbake til arbeidslivet, forebygge fravær, og hvordan tilrettelegging for arbeidsdeltakelse kan spille en nøkkelrolle.
Skrevet av Hilde Opberget
Tilrettelegging for arbeidsdeltakelse
Det er viktig med god tilrettelegging både på arbeidsplassen og i forhold til treningsregimet. Dette kan innebære fysiske tilpasninger av arbeidsplassen, samt organisatoriske tiltak som gir støtte og oppmuntring til at ansatte kan komme tilbake til arbeid på en bærekraftig måte.
- Ergonomiske
tilpasninger
Ved å tilpasse arbeidsplassen for å redusere belastningen på muskler og skjelett, kan arbeidsgivere bidra til å forebygge ytterligere helseproblemer og øke arbeidskapasiteten. Dette kan innebære justering av møbler, arbeidsutstyr og arbeidsstillinger, slik at ansatte kan jobbe mer komfortabelt og uten unødvendig belastning. - Fleksible
arbeidsordninger
Tilpasning av arbeidstid og arbeidsmengde kan være avgjørende. Gradert tilbakeføring, hvor arbeidstaker starter med redusert arbeidsmengde og øker dette gradvis etter hvert som helse og arbeidskapasitet bedres, kan gi et bærekraftig grunnlag for å komme tilbake til full jobb. - Samarbeid
med helsepersonell
Et tett samarbeid mellom arbeidsgiver, arbeidstaker og helsepersonell kan bidra til å utvikle en individuell tilpasningsplan som fokuserer på både trening og arbeidsoppgaver. Dette sikrer at tilbakeføringen skjer på en trygg og kontrollert måte.
Mental trening og motivasjon for fysisk aktivitet på arbeidsplassen
- Tilrettelegging av fysiske rammer
For at ansatte skal kunne praktisere fysisk aktivitet regelmessig, er det viktig at arbeidsplassen legger til rette for det. Dette kan tilleggsutstyr til treningsfasiliteter, som et treningsrom på arbeidsplassen, eller å tilby subsidiert medlemskap på treningssentre. Arbeidsgivere kan også legge til rette for aktiviteter som felles treningsøkter, gåturer, eller sykkelturer til og fra jobb. Det er viktig at fysiske rammer støtter de ansattes evne til å implementere trening i hverdagen.
- Oppmuntring fra ledelsen
Ledelsens rolle er viktig for å fremme fysisk aktivitet på arbeidsplassen. Ved å vise støtte for helseinitiativ, som fleksible arbeidstider for trening eller oppmuntre til deltakelse i helseaktiviteter, kan ledelsen hjelpe til med å skape en arbeidsplasskultur der fysisk aktivitet blir satt høyt. I tillegg kan ledere fremme mental trening ved å skape en åpen diskusjon om hvordan fysisk aktivitet kan bidra til bedre mental helse og trivsel.
- Bedriftshelsetjenester
Mange arbeidsplasser har samarbeid med bedriftshelsetjenester som kan inkludere mental trening som en del av deres tilbud. Dette kan være i form av kurs i stressmestring, mental trening for arbeidsprestasjoner, eller oppfølging for ansatte som er på vei tilbake etter sykefravær. Bedriftshelsetjenester kan bidra til å integrere fysisk aktivitet og mental helse som en del av arbeidsplassens velværeprogrammer
Organisatorisk støtte og kultur
For at personer med muskel- og skjelettplager skal kunne komme tilbake til arbeidslivet på en bærekraftig måte (dvs at de blir værende og ikke får tilbakefall), er det viktig at arbeidsplassen har en kultur som støtter helse, trivsel og tilrettelegging. Organisatorisk støtte handler ikke bare om fysisk tilpasning på arbeidsplassen, men også om å skape og miljø der ansatte føler seg trygge på å kommunisere sine behov, og det er rom for å ta hensyn til helseutfordringer uten frykt for stigmatisering. En helhetlig tilnærming til arbeidsmiljøet kan være avgjørende for å hindre langvarig arbeid og sikre en vellykket tilbakeføring til arbeid.
- Bygging
av en felles arbeidskultur
En viktig del av organisasjonskulturen er å bygge et felles arbeidsmiljø, der alle ansatte – uavhengig av helseutfordringer – føler seg støttet og verdsatt. Dette kan gjøres ved å:
- Fremme åpen kommunikasjon: Ledere og ansatte bør ha tilgang til åpne kanaler der de kan diskutere helseutfordringer og behov for tilpasning. Å skape et miljø der det godtar å snakke om helseproblemer, kan bidra til at de ansatte føler seg trygge på å søke hjelp når det trengs.
- Fokus på forebygging: Arbeidsgivere bør investere i helse- og trivselstiltak som forebygger muskel- og skjelettplager. Dette kan inkludere ergonomisk vurdering av arbeidsplasser, treningstilbud, eller informasjon om hvordan man kan unngå belastningsskader.
- Opplæring og bevissthet: Økt bevissthet om kroppens behov og hvordan man unngår skader gjennom riktig fysisk aktivitet og hvile er avgjørende. Opplæring i ergonomi og riktig kroppsholdning på arbeidsplassen kan bidra til å redusere risikoen for utvikling av muskel- og skjelettplager
Oppsummering
Muskel- og skjelettplager er en utbredt årsak til sykefravær, men fysisk aktivitet og mental trening kan spille en viktig rolle i både forebygging og rehabilitering. Trening styrker ikke bare kroppen, men også selvtilliten og motivasjonen til personer som er på vei tilbake til arbeidslivet.
Gjennom samarbeid om tilrettelegging på arbeidsplassen, mental trening og fysisk aktivitet kan personer med muskel- og skjelettplager få en mer bærekraftig tilbakeføring til arbeidslivet. Forebygging er også en viktig del av prosessen, og både arbeidsgiver og arbeidstaker bør samarbeide for å skape et helsefremmende arbeidsmiljø som støtter langsiktig arbeidsdeltakelse.
God helsehilsen fra Hilde